פשיטות רגל וכינוס נכסים

מטרתו של הליך כינוס הנכסים, כשמו כן הוא, להביא לכינוס כלל נכסיו של החייב וזאת אל מול כלל נושיו של החייב, במילים אחרות – חייב אשר הגיע למצב בו הוא חדל פירעון כלומר סך כל חובותיו והתחייבויותיו עולה על סך כל הכנסותיו – רשאי לומר "עד כאן" ולפנות בבקשה לבית המשפט המחוזי להכריזו כפושט רגל, על כל המשתמע מכך.

חובותיו של חייב וכן נושיו עשויים להיות מגוונים ומסוגים שונים, כאשר ביחס לכל סוג של חוב או סוג של נושה התייחסות אחרת. בין סוגי החובות ניתן למנות: חוב בשל תיק הוצאה לפועל (שטרות/פסק דין/ תביעה על סכום קצוב), תובענות רגילות, ואף חובות לרשויות המס (מע"מ/מס הכנסה), אולם לאלה עשויות להיות משמעות שונה וקדימות שונה בבואנו להגדיר את סדרי הנשייה. בין סוגי נושיו של חייב ניתן למנות נושה רגיל או נושה בדין קדימה.

הליך פשיטת הרגל תובע מאת החייב קיומם של דרישות לא מעטות: עליו לעמוד בצו התשלומים כפי שנקבע בצו הכינוס, עליו להגיש דוחו"ת דו-חודשיים בדבר הכנסותיו והוצאותיו (לרבות של התא המשפחתי), להגיע לחקירה כל אימת שיתבקש, עליו להימנע מליצור חובות חדשים וכמו כן מוטלות על החייב מגבלות שונות, למשל: החייב אינו רשאי ליטול הלוואות ו/או אשראי וכמו כן אינו יכול לייסד חברה ו/או לעשות שימוש בשיקים. אולם, חייב רשאי לנהל חשבון עו"ש במוסד בנקאי ללא יתרה שלילית בחשבונו.

יחד עם זאת, חייב אשר מבקש לנהל עסק במהלך ההליך כינוס הנכסים, רשאי לבקש זאת מבית המשפט, ולעיתים קרובות, בית המשפט מתיר לחייב לנהל בית עסק וזאת בכפוף למגבלות שונות.

ברבות הזמן וככל שהחייב, בין היתר, מקיים את הוראות צו הכינוס ועומד בתנאי פקודת פשיטת הרגל, רשאי הוא להגיש בקשה לבית המשפט לקבלת צו הפטר חלוט על כלל חובותיו ובכך "לפתוח דף חדש בחייו".

תחומי התמחות